Forlader Messi virkelig landsholdet?

29. juni 2016

Verdens sportsmedier har været rettet mod den argentinske fodboldspillers tilsyneladende afsked fra landsholdet. Lionel Messis udmelding kom direkte efter Argentinas finalenederlag til Chile i Copa América, hvor Messi sendte bolden gevaldigt over målet i løbet af den afgørende straffesparkskonkurrence.

”Det, jeg føler nu, er en stor sorg, der har ramt mig igen. Det, at jeg igen brændte et vigtigt straffespark, er meget hårdt,” udtalte Lionel Messi lige efter kampen. ”Jeg stopper på landsholdet. Det er min beslutning.”

Tager man Messis egne ord for gode varer, så synes sagen at være enkel: Messi har spillet sin sidste kamp for det argentinske landshold og har ingen hensigt om at vende tilbage.

Men er situationen nu også så entydig? Er det muligt, at Messis udmelding blot var en reaktion på umiddelbare frustrationer og skuffelser?

En uforløst landsholdsindsats

Selv hvis man ikke følger med i fodbold, genkender de fleste navnet ”Messi”. Han er den eneste spiller nogensinde, som har vundet fem FIFA Ballons d’Or og tre European Golden Shoes, og i løbet af sin mere end 10 år lange karriere for Barcelona har han markeret sig som verdens måske bedste nuværende fodboldspiller.

Set i lyset af disse umådelige resultater er Messis landsholdskarriere forblevet forbavsende uforløst. For selvom Messi og det argentinske landshold de sidste tre år i træk har nået finalerne i verdens største turneringer, så har de endnu ikke formået at sikre sig den endelige sejr.

Ved VM tilbage i 2014 mødte de Tyskland i finalen. Her skulle de helt ud i overtid (det 113. minut) inden kampen blev afgjort. De sidste to år kom Argentina ligeledes i finalerne. Her var det i forbindelse med Copa América, hvor de i begge tilfælde endte med at tabe mod Chile i straffesparkskonkurrencen.

Med andre ord har Messi og Argentina været nærmest ubegribelig tæt på sejr ved adskillige situationer, men i hvert af disse tilfælde har de måttet se sig slået på stregen.

Realitet eller frustrationer?

Dette giver lidt perspektiv til den øjeblikkelige udmelding fra Messi, og det giver os samtidig en mulighed for at forestille os Messi på et argentinsk landshold i fremtiden.

Som sportsnyheds- og betting-siden, Bet365, derudover rapporterer, gav den argentinske målmand, Sergio Romero, sin egen version af Messis udtalelser: ”Jeg tror, at udtalelserne kom i kampens hede, fordi vi gik glip af endnu en fantastisk mulighed. Jeg kan ikke forestille mig et landshold uden Messi, og jeg tror, at han vil genoverveje sit valg.”

Bet365 fremhæver herudover det faktum, at Messi muligvis ikke er den eneste argentinske spiller, som er utilfreds på holdet. Messis holdkamemrat, Sergio Aguero, siger: ”Der er en del spillere, som overvejer deres landsholdsfremtid. Jeg har aldrig været i et så nedtrykt omklædningsrum som efter kampen i dag. Det var værre end VM-finalen i Brasilien og den sidste Copa América”.

Ingen andre end Diego Maradona kommenterede også selv på sagen. Han differentierede klogt mellem Messis egen indsats og det argentinske landsholds overordnede form, da han konstaterede: ”Dem, der siger, at han skulle trække sig, har ikke lyst til at indse, hvilken katastrofe argentinsk fodbold er blevet.” Et spændende aspekt ved Maradonas kommentar er selvfølgelig også det massive pres, som Messi oplever fra sit hjemland. I den forbindelse kan vi varmt anbefale at læse GQ’s spændende analyse af denne situation, hvis du har brug for mere baggrundsviden og perspektiv.

Stadig mulighed for Messi og Argentina

I modsætning til en anden favorit, den 34-årige Zlatan Ibrahimović, som tidligere på måneden trak sig fra det svenske landshold, er Messi kun 29 år. Han skulle derfor have mange gode år tilbage af sin professionelle karriere.

Så i modsætning mediernes overskifter skulle vi måske vente med at drage alt for hurtige konklusioner.

Måske vi – ligesom Messi – har brug for at trække vejret dybt, tælle til 3, og håbe på, at en af verdens absolutte fanfavoritter ikke er færdig med at vise os, hvad han kan udrette sammen med det argentinske landshold.