Sådan kommer du godt i gang med at vandre

24. maj 2017

Vandring er blevet ekstrem populært de seneste år. Når du tænker på vandring, er det ikke længere seniorbefolkningen med gangstænger i hænderne. Det er alle og enhver – unge såvel som ældre.

Det gode ved vandring er, at det er meget let at komme i gang med. Fuldstændig ligesom løb, kan det gøres med meget få omkostninger – og også helt uden omkostninger.

Her i indlægget vil vi klæde dig på, så du er klar til at vandre – om det så er i lokalområdet (der er mange gode vandreruter i Danmark), på en rejse eller en weekendtur.

Hvor langt skal du gå?

Hvis du skal gå en kort distance (under 50 km) er det ikke nødvendigt med udstyr. Skal du derimod gå længere, kan det give god mening at investere i en vandrerygsæk, solide vandrestøvler og diverse udstyr.

I forhold til længden af turen, er det vigtigt, at du gør dig nogle tanker omkring din form. Hvis du er helt grøn til vandring, skal du absolut ikke undervurdere det. Er formen rusten, kan vi stærkt anbefale at få din krop ind i en vandrerytme, så du ikke pludselig sidder med fødderne klistret ind i vabler, ømme ben og ondt i lænden.

Design din tur

For mange vandrere er det forskelligt, hvordan vandring tiltaler dem. Du vil sandsynligvis også danne dine egne indtryk af vandring – nogle dele af det kan være kedeligt, andre kan være sjove.

Det er endnu en charme ved vandring – nemlig, at du får lov til at bestemme helt selv. Du bestemmer selv, om du går til højre eller venstre næste gang, om du sover i shelter, det fri eller om du tager dit eget telt med.

Her har du naturligvis også mulighed for at krydre det op ved at medbringe venner eller familie. Det kan meget hurtigt blive ensformigt at gå. Det er ikke alle, der er gode til at tilbringe tid med sig selv. Derfor giver det god mening, hvis du starter ud med at vandre sammen med nogle bekendte.

På ferie? Husk de vigtigste sager

Skal du vandre på din ferie, bliver det sandsynligvis en af de længere ture. Her er det vigtigt, at du medbringer alle de nødvendige sager.

Det er naturligvis kun dig, der ved, hvor lang tid du skal være ”derude” – så derfor er det ikke alle sager, du nødvendigvis får brug for.

Beklædning

Husk at medbringe skiftetøj til miljøet, du skal til. Regner der meget, så husk at medbringe regntøj. Er turen rigtig lang, bør du overveje at medbringe vaskepulver, så du også kan få rent tøj på igen.

Hjælpemidler

Hjælpemidler er naturligvis et vidt begreb. Her mener vi sager som vabelplaster, salver, solcreme, saks, tændstikker, solbriller, lygte, kniv, insektmiddel, plaster osv.

Disse sager kan du hurtigt og let pakke ned i en pose for sig selv og smide i rygsækken.

Fodtøj

Måske den vigtigste del af turen. Hvis du ikke har rigtige sko på, kommer du helt sikkert til at opleve smerter i fødderne, knæ, hofte, ryg og nakke. Så stort set hele kroppen. Skal du gå med rygsæk på, er det et krav, at du også har et par solide vandrestøvler. Her kan du med fordel supplere med indlæg til sålen, som giver ekstra støtte.

Vandrerygsæk

Med en god rygsæk undgår du smerter og gener i forbindelse med at bære den. Forskellen på almindelige rygsække og vandrerygsække er, at vandrerygsække er designet med fokus på ergonomi. Det betyder, at vandrerygsækken er opbygget anderledes for at passe bedre til din krop og har ekstrafunktioner, som kan tilpasses, som gør den behagelig at have på.

Vær opmærksom på, at din vandrerygsæk helst skal sidde således, at dine hofter bærer det største læs.

Udstyr til at sove

Skal du sove på turen? Husk sovepose, liggeunderlag, toiletsager og evt. et telt, såfremt du ikke vil sove under himlen, på vandrehjem eller i shelter.

Sidst men ikke mindst; du vil blive øm. Du vil blive rigtig øm. Du kommer dog til at få nogle oplevelser, som du vil sætte stor pris på fremover.