Kilimanjaro: På toppen af Afrika

19. december 2017

Danskerne er over de seneste år blevet et adrenalin-hungrende folkefærd. Der er ikke det vi ikke kan, og heller ikke det, vi ikke vil prøve kræfter af med. Hele 17 danskere har indtil dags dato nået toppen af verdens højeste bjerg Mount Everest, alt i mens et utal andre danske bjergbestigere fortsat øver sig på andre af verdens vidunderlige bjerge.

Har du interesse for bjergbestigning, så kender du formentlig allerede til begrebet “The Seven Summits”. Har du gennemført The Seven Summits, så kan du altså bryste dig af, at have nået de højeste toppe på verdens syv kontinenter. I denne artikel kan du læse mere om en af de syv bjerge – nemlig Kilimanjaro i Afrika.

Ingen uoverskuelig opgave

Til trods for at Kilimanjaro stikker 5.895 meter i vejret, så er det faktisk det letteste af de syv verdens-bjerge at bestige. Den yngste person til at nå toppen af Kilimanjaro var blot seks år gammel. Den ældste person havde derimod rundet 84 fødselsdage, før han stod med Afrika under sine fødder.

Selv de mest hårdhudede bjergbestigere ønsker naturligvis at kunne krydse Kilimanjaro af listen, eftersom bjergtoppen er én af de syv verdens-bjerge. Dog vil de nok vedkende, at Kilimanjaro er for alle, som ønsker at udfordre sig selv, og ikke kun de veltrænede og garvede bjergbestigere. Vidste du eksempelvis, at Amin Jensen besteg Kilimanjaro i år 2011? Det kostede ham dog også tre tånegle.

Højdesyge er din største modstander

Og netop de tre tabte tånegle var et varselstegn for, at Amin Jensen var ved at befamle sig ind i den yderst farlige tilstand højdesyge. Her er der tale om en tilstand som opstår ved, at kroppen reagerer på det lavere ilttryk, der er at finde i de højere luftlag. Højdesyge kan allerede opstå, når du befinder dig 2.400 meter over vandet, hvorfor toppen af Kilimanjaro kan være en udfordring for krop og sind.

Højdesyge kan vise sig på mange måder. Nogle slipper med lidt kvalme og svimmelhed. Andre oplever åndenød og svaghedsfølelse, og så er der kun én vej – du skal ned ad bjerget hurtigst muligt. Ønsker du at bestige Kilimanjaro, er det derfor vigtigt at du forbereder dig grundigt på, hvad højdesyge er, og hvordan du kan undgå dette. Du kan blandt andet undgå tilstanden ved at gøre følgende:

  • Planlæg din tur op ad Kilimanjaro således, at du maksimalt stiger 300-500 meter pr. dag
  • Sæt en dag eller flere af til hvile og akklimatisering
  • Gå langsomt op ad Kilimanjaro, og hold pauser undervejs
  • Drik rigeligt med væske – 5 liter i døgnet anbefales

Bjergtagende udsigt

Rammer du toppen af Kilimanjaro på en dag med klar himmel, så vil du blive mødt af en udsigt ud over det sædvanlige. Både Bøfler, Antiloper, sjakaler og vilde hunde har hjemme i landskabet på Kilimanjaro. Måske er du heldig at kunne spotte de vilde og betagende dyr fra toppen af. Skulle du nå toppen én dag hvor skyerne omkredser bjerget, så fortvivl ikke. Det er stadig en fantastisk følelse, når de sidste tunge skridt er sat bag dig og du står som bjergbestiger af Kilimanjaro med armene over hovedet.