Fra fritid til et professionelt erhverv: fodboldens vilde forvandling

25. januar 2021

Vi skal ikke længere end 40 år tilbage for at opdage, at fodbolden så sig helt anderledes ud.

Fodbold er en af de industrier og erhverv, der for alvor har oplevet en enorm og banebrydende forandring de fire årtier. Fra en simpel fritidsaktivitet til et professionelt, endda til tider godt betalt erhverv. Her er fodboldens forvandling i korte træk.

Fodbolden dengang

Herhjemme i Danmark skal vi blot ca. 40 år tilbage i tiden for at finde tidspunktet for den professionelle fodbolds fødsel. Det skete i forbindelse med indførslen af betalt fodbold i 1978. På det tidspunkt opdagede man, at andre lande var begyndt at betale deres spillere. Derfor mente man også, at det samme var nødvendigt i Danmark for ikke at miste sine dygtige spillere til udenlandske klubber.

I stedet for en reel fuldtidsbeskæftigelse var der i de tidlige år tale om et bijob eller en såkaldt fyraftens-professionalisme. De betegnelser skal forstås i lyset af, at fodboldspillernes løn ofte var for så lave, at de ikke kunne leve af den løn alene. Altså var det nødvendigt med et andet ‘normalt’ arbejde ved siden af boldsporten.

Den første danske klub til at ansætte alle sine spillere på fuldtid var Brøndby IF. Det skete i 1986 – året efter de vandt det danske mesterskab. Med fodboldspillere ansat på fuldtid, blev der skabt rammer for langt bedre præstationer, og med bedre præstationer begyndte indtægterne at finde vej til klubben. Det var blandt andet tilfældet i 1986, da klubben slog sit navn fast ved at nå til kvartfinalen i Europa Cup’en. Ikke længe efter begyndte andre store danske klubber at følge med og investere i deres spillere.

Fodbolden i dag

Fodbolden har i dag forvandlet sig til en af de helt store industrier. Det gælder i Danmark, men også på verdensplan. De store spillere behøver ikke længere at supplere boldsporten med andet arbejde. De år er for længst forbi.

En nylig opgørelse fra Fodbold-transfers.dk i 2020 viser eksempelvis, at den italienske storklub Inter Milan betaler den danske fodboldsspiller, Christian Eriksen, intet mindre end 56 millioner kroner årligt.

Pengene ser dog ud til at være givet godt ud. I hvert fald tegner fodbold betting med odds på 2.37 et billede af en klub og nogle dygtige spillere, som står stærkt til at blive vindere af Italiens Serie A. Her følger AC Milan stærkt efter med odds på 3.25.

En anden ting er, at fodbolden er blevet langt mere internationalt og endda en anelse mere konkurrencepræget. I hvert fald er det ikke før oplevet, at spillere købes og sælges på kryds og tværs af landegrænser i en sådan grad og til så store beløb, som de gør i dag. Det gøres selvfølgelig for at sikre klubberne de bedste resultater, større synlighed og mere positiv opmærksomhed.

Med det in mente havde Danmark nok fat i den lange ende, da de i 1978 besluttede sig for at gøre fodbold til et professionelt og betalt erhverv. Havde de ikke gjort det, havde det i dag været langt sværere at konkurrere om de danske elitespilleres gunst.