Alt du skal vide om at rejse til USA

16. marts 2022

Samfundet begynder langsomt at åbne mere op efter længere tids nedlukning grundet covid-19. Det samme gør sig gældende for USA, der nu igen tillader danske borgere at rejse indenlands, og være bosiddende gennem længere tid.

Hermed den oplagte mulighed for at pakke kufferten, og rejse afsted mod den populære destination. Læs med, hvor vi i denne artikel klæder dig godt på til rejsen, og gør dig opmærksom på alt du skal vide om at rejse til USA.

Længe har USA været blandt en af de mest populære rejsedestinationer verden over, og med stor grund. Der er tale om et land som byder på alt hvad hjertet begærer, hvor uanset om du er til vilde naturoplevelser, gigantiske skyskrabere og endeløse shoppingmuligheder eller smukke badestrande vil kunne opleve det i USA. Alene dette, er årsagen til, at flere vælger at vende tilbage til det store land, og rejser rundt i alt fra øst til vest og nord til syd.

ESTA-ansøgning

Ved indrejse til USA, er det vigtigt at man som dansk statsborger forinden har ansøgt rejsegodkendelse. Dette foregår med en ESTA ansøgning, der herefter skaber en lovpligtig rejsegodkendelse som giver tilladelse til at rejse ind i landet. En rejsegodkendelse er ikke det samme som et visum, men derimod en forhåndsgodkendelse, hvilket sikrer, at du som dansk statsborger, lever op til alle de indrejseregler som gør sig gældende for USA.

En ESTA ansøgning udføres elektronisk, og det anbefales, at man sørger for at få det gjort et par dage inden afrejse, da det kan tage enkelte dage at gennemgå ansøgningen. Ens rejsegodkendelse udstedes også efterfølgende elektronik og er tilknyttet ens pasnummer i en central database, hvorved man alene ved scanning af ens pas, kan verificere ens ESTA status.

90-dages reglen

Har du planer om at tilbringe mere end blot et par uger i USA, er det vigtigt at være bekendt med 90-dages reglen. Det skyldes, at du ved indrejse i USA kun må have et ophold der varer maksimalt 90 dage, hvorefter du skal rejse hjem, og vente et par uger med at rejse tilbage igen. De 90 dage inkluderer også nabolandene Canada og Mexico samt en række af de nærliggende øer, hvorfor det kan være essentielt at planlægge sin rejse med forbehold for dette.

Med en ESTA rejsegodkendelse kan du rejse til USA ubegrænset i 2 år, så længe du blot overholder 90-dages reglen. Herefter vil du skulle ansøge på ny, og igen gennem systemet for at blive godkendt. Det er for at sikre, at dine oplysninger løbende er opdateret, således at man undgår at blive taget i kontrollen, eller risikerer at blive hjemsendt. Ved du derfor, at din ESTA rejsegodkendelse udløber under rejsens forløb, anbefales det, at man får lavet en ny inden afrejse.

Indrejseprocedure

Ved indrejse til USA skal du udover at fremvise din rejsegodkendelse, ligeledes udfylde en indrejseprocedure. Dette er en række papirer som vil blive udleveret på flyveren, hvorved du blandt andet skal afgive dit opholdssted med både navn og adresse, samt øvrige væsentlige oplysninger.

Når du ankommer til lufthavnen vil du således skulle have dit pas og de udleverede papirer udfyldt og klar til aflevering hos myndighederne. Herefter kan du forvente at skulle igennem endnu et sikkerhedstjek hvor du skal have taget dit fingeraftryk og scannet øjet iris. Sikkerhedsniveauet er meget højt ved indrejse til USA, og man kan derfor generelt forvente, at skulle sætte ekstra tid til at gennemgå adskillige former for sikkerhedskontrol.

Udenlandsk sygeforsikring

I tilfælde af, at en skade sker, kan det være en fordel, at have tegnet en sygeforsikring I USA betaler man selv for hospitals og lægeregninger, hvorved man kan risikere at skulle afgive en stor sum penge hvis et uheld opstår. Det gule sygesikringskort er ikke gyldigt i USA, og det anbefales således, at man enten får anskaffet sig det blå der fungerer udenlands, eller, tegnes en sygeforsikring med høj dækning. Særligt hvis du på forhånd ved at du skal ud på en række længere og vilde udflugter hvor der medfølger en større risici, kan dette være en god tryghed at have ved hånden.

Valutakursen i USA

Valutakursen er svingende, men overordnet set, svarer 1 USD til omtrent 6,7 kr. Du vil således kunne få meget mere for dine danske kroner, hvilket også er blandt en af årsagerne til, at USA giver anledning til gode shopping muligheder, hvor du kan få mange gode mærkevarer til billigere penge.

I USA er det mest anvendte betalingsmiddel kreditkort. Du kan derfor med fordel medbringe alt fra Visa til Mastercard eller American Express. Nogle steder kan du opleve at der er en begrænsning på hvor meget du må hæve og bruge dit kort, hvorfor man bør medbringe mere end ét kreditkort, og ligeledes få vekslet et par enkelte hundrede kroner til Amerikanske dollars.

Husk adapter

Hvis du gerne vil undgå at dit elektronik løber tør for strøm, anbefales det, at man medbringer sin egen adapter. Stikkontakterne er anderledes end dem vi kender fra Danmark, og derudover udleder de ligeledes langt færre volt. I Danmark udleder stikkontakterne op mod 230 volt, hvorimod det i USA kun er omkring de 110-120 volt. Der er derfor stor forskel, hvorfor det enten kræver at man medbringer en adapter eller transformer.

På enkelte hoteller har man taget forbehold for dette, hvorved det ikke er nødvendigt. Oftest er det dog ikke tilfældet, hvorfor det anbefales, at man enten tjekker op på sine opholdssteder forinden, eller blot for en sikkerheds skyld, medbringer sin egen.