Her er alt, hvad du skal vide om aktier

15. marts 2022

Når de fleste mennesker i dag tænker på at skulle investere deres penge, så falder tankerne oftest på aktier. Mange er begyndt at styrke deres indkomst ved at have en investering, men hvordan vælger man den helt rigtige?

Der findes mange forskellige typer af investeringer, men den investering som er mest populær, er investeringen i aktier. Der findes mange forskellige platforme, hvor man kan investere i aktier på. Så vil du gerne lære mere, så læs med videre i artiklen her.

Hvad er en aktie?

En aktie er et værdipapir, som viser at du har investeret i en ejerandel af et selskab. Du bliver med aktier faktisk en smule medejer, hvilket giver dig retten til at få del i selskabets overskud og eventuelle udbytte. En aktie er altså en lille ejerandel i et selskab. Kursen på den aktie du køber, viser aktiens værdi på et givent tidspunkt, men lige så meget som den kan stige, lige så meget kan den risikere at falde.

Det primære- og sekundære marked

Aktiehandel er delt op i to markeder. Det ene marked er det primære marked, hvor et selskab kan sælge sine aktier første gang. Det andet marked er det sekundære marked, hvor aktierne efterfølgende kan handles med mellem investorerne. Det er på det primære marked, at en børsnotering foregår. Årsagen til at udstede aktier kan f.eks være ekstra finansiering.

Det er på det sekundære marked, at størstedelen af al aktiehandel foregår. Det er også dette marked, som har indflydelse på kursen, da den efterfølgende handel med selskabets aktier ikke påvirker selve virksomheden. Det har kun den indflydelse på, at det styrer, hvilken aktiekurs som de kan udstede nye aktier til.

Svingende aktiekurser

Aktiekurser kan svinge rigtig meget, da der er adskillige forhold som kan være med til at påvirke dem. Nogle af de forhold som kan påvirke kursen på aktien, kan være selskabets resultater, forventningerne til selskabets fremtidige indtjening, den generelle økonomiske udvikling og udviklingen i faktorer som rente og vækst. Selvom du har aktier i et børsnoteret selskab, så får du som investor ikke indflydelse på den daglige drift.

Dog har du en stemme pr. købte aktie til at vælge, hvem du ønsker skal sidde i bestyrelsen, og på den måde får du alligevel lidt indflydelse i virksomheden. Går selskabet, som du har aktier i konkurs, så vil du være en af de sidste, som får dine penge tilbage, og det er en af risikomomenterne ved at investere i aktier. Derfor er det en god ide at sprede sin investering, så man ikke mister hele sin formue på en gang.