Realkredit – bliv klogere på lånetypen her

16. september 2022

Realkredit yder lån til privatpersoner og virksomheder. Lånetager har mulighed for at bruge pengene på sin bolig, sin virksomhed eller til andre formål.

Realkredit er en type lån, hvor der er sikkerhed i form af fast ejendom. Det betyder, at hvis du ikke kan betale dit lån tilbage, kan realkreditinstituttet sælge din bolig for at dække det udestående beløb. Du bør derfor overveje nøje, om du har råd til et realkreditlån, før du optager et – ellers kan det komme til at koste dyrt.

Hvad er realkredit?

Realkredit er et lån, der typisk tages af personer, der ønsker at købe en bolig. Realkreditlånet udgør typisk 70-80% af boligens værdi, hvor det resterende beløb skal udbetales i form af et banklån eller kontant. Realkreditlånet har en fast rente over lånets løbetid, og derfor kan man forudsige sine månedlige ydelser. Ydelsen på realkreditlånet bestemmes af tre faktorer; størrelsen på lånet, renten og løbetiden på lånet.

Hvilke fordele og ulemper er der ved at tage et realkreditlån?

Fordelene ved at tage et realkreditlån er, at du får en lav rente på dit lån. Du kan også tilbagebetale lånet hurtigere end med et banklån, hvilket giver dig mulighed for at spare penge på renterne. Ulemperne ved at tage et realkreditlån er, at du ikke har mulighed for at betale lånet ud før tid. Hvis du vil have fleksibilitet i din økonomi, kan det derfor være en ulempe at tage et realkreditlån.

Kan alle optage et realkreditlån?

Ikke alle optage et realkreditlån. Realkreditlån er typisk for personer, der skal købe eller allerede har en bolig eller andet fast ejendom, som de ønsker at låne penge til. Dette kan eksempelvis være til køb eller renovering af boligen, men det kan også være til andre formål. For at kunne optage et realkreditlån skal man have en ejendom, som man har pant i. Dette betyder, at hvis man ikke kan betale sit lån tilbage, vil banken have ret til at sælge ens ejendom for at dække det udestående beløb på lånet. Derfor er det ikke alle, der kan optage et realkreditlån, da ikke alle har en fast ejendom.

Realkredit er altså en finansieringsform, hvor du låner penge til din bolig. Du kan bruge realkredit til at købe bolig, bygge om eller til at udvide din bolig. Realkreditlån har en fast rente og en fast afdragsplan. Forhåbentligt har artiklen oplyst dig og gjort dig klogere på, hvilket lån der er det mest optimale, og hvordan realkreditlån fungerer.